Военната полиция на Венецуела пое охраната на главната зала в сградата на националното събрание (парламента). Военните имат задачата да „подготвят парламента“за началото на новото учредително събрание, съобщи агенция ЕФЕ.

Влизането на военните в цивилната институция е започнало късно снощи, предава източник на ЕФЕ от мястото на събитието.

Както вече съобщи лично президентът на Венецуела Николас Мадуро по телевизионния канал „Венесолана де телевисьон“, учредителното събрание ще се събере за първото си заседание на 4 август. Извънредно „създаденият“ с извънредни избори учредителен орган има за задача да промени системата на държавно управление и конституцията.

Дясната венецуелска опозиция, която контролираше парламента, отказа да участва в изборите за учредително събрание, тя не признава резултатите от вота миналата неделя.

Председателят на парламента Хулио Борхес заяви по повод влизането на военни полицаи в сградата на законодателния орган, че депутатите ще продължат работата си, въпреки мерките на изпълнителната власт.

Ще останем заедно с народа с подкрепата на международната общност и ще продължим заседанията на националното събрание”, написа Борхес в „Туитър”.

Известно е, че членовете на учредителното събрание ще се заемат с чистка на кадрите в главната прокуратура, чийто ръководител – Луиса Ортега Диас, многократно се обяви срещу учредителното събрание.

Плановете на Мадуро включват в новия орган да бъде създадена комисия, която да се заеме „със защита на националния суверенитет и огласяване на истината за Венецуела”.

Решението на Мадуро, взето през май, за избори за учредително събрание, бе извънредно, то предизвика силни антиправителствени протести. По последни данни в сблъсъците с полицията от протестиращите има над 120 загинали, хиляди са ранените. Властите са арестували около 5000 демонстранти, 1 400 остават зад решетките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!