Израелско семейство с 4 деца бе спасено, след като се изгуби на път за хижа „Иван Вазов“ в Рила.

Малко преди полунощ във вторник е получен сигнал в Планинската спасителна служба за изгубените туристи, които в следобедните часове тръгнали от Седемте езера към въпросната почивна база.

Израелците пристигнали със семейния лек автомобил в България, като крайната им дестинация била най-старата хижа в страната. Оставили на паркинг в Паничище колата и във вторник следобед потеглили пеша, стъмнило се и изгубили пътеката към хижата, пише „Струма“. Така се озовали под връх Темна соспа. Израелците не били подходящо облечени за планински преход и две от 4-те деца на възраст от 7 до 12 г. получили измръзване. Сигналът за бедстващите туристи е подаден от израелското посолство в София.

По телефона от спасителната служба в Дупница съобщиха: „Получихме сигнала за бедстващи туристи малко преди полунощ и 5-има колеги веднага поеха в акция по издирването им от района на хижа „Отовица“ над Самораново. Кирил Чолаков, Стойчо Джиков, Борислав Ранков, Златомир Огнянов и прокурор Емил Павлов поеха към планината от хижата, която е най-пряката начална точка за издирване в посочения район.

В 2,30 часа след полунощ израелското семейство е открито под връх Крива соспа, на 2100 метра надморска височина. Бащата е бил с травма на дясното коляно, което допълнително създава проблем при придвижването. „Две от децата бяха с хипотремия, което можеше да е фатално за тях, ако бяха престояли още на мястото, където ги открихме”, заявиха от спасителната служба. На измръзналите израелски граждани са дадени горещи напитки и да облекат топли дрехи. Веднага са транспортирани до хотел в центъра на Дупница. Спасителната акция е приключила около 5,00 часа вчера сутринта. Пострадалите туристи не са търсили лекарска помощ.

Спасените туристи вчера около 8,00 ч. сутринта са наели такси и са отпътували за курортното селище Паничище, за да си вземат лекия автомобил. Районът на Седемте езера е много труден при оказване на помощ на пострадали любители на планината. От две години има отпуснати средства от държавата за изграждане на спасителен център там, но строежът му се бави. При подобна акция спасителите губят ценно време, докато се изкачат от Дупница до Седемте рилски езера или до х. „Иван Вазов“, което може да се окаже фатално за нечий човешки живот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!