Сиренето от мляко на Каракачанска овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), възлов фактор в борбата със сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания. Защо? Защото тези киселини пазят  от образуване на тромби.

izsledvaniia-v-oblastta-na-pivoto-i-napitkite-v-sofiia-hladilnika-9132-0

Проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии доказват категоричните предимства на сиренето от Каракачанска овца.

Екип на института запозна председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателя проф. д-р Мая Игнатова с доклада на специална годишна научна среща.

Image_6032444_126

Председателят на академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. Като приоритет и на бъдещата научна работа той посочва наред с фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права.

1

Актуална тема на срещата бяха проучванията на ССА за биологичната стойност на овчето сирене и млечните продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

За още любопитни статии, коментари, анализи и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук