Министерството на околната среда възнамерява да глоби танцьорите, нагазили в събота във водите на Рилските езера в опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямото планинско хоро.

Организаторите твърдят, че са имали разрешение за заснемане на филм, но заповедта е нарушена, той като навлизането във водите на Седемте рилски езера е забранено.

„Дирекция „Национален парк Рила“ започва процедура за налагане на глоби за неспазване на режимите в защитената територия“, информираха от МОСВ.

Ведомството е издало разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

Организатор на събитието е Фондация „Нашият дом е България“ и ще им бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро „Близнака“, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. за юридически лица, за физически лица – глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

В събота служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, казаха още от МОСВ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук