Марк Еспер
на снимката: военният министър на САЩ Марк Еспер

Американският военен министър Марк Еспер отрече информацията за изтегляне на американските войници от Ирак, след като по-рано се появи писмо от генерал, в което се твърдеше, че САЩ имат готовност да дислоцират войската си, предава Би Би Си.

В писмото се казваше, че САЩ ще „премести силите си през следващите дни и седмици”, в отговор на призива на иракското правителство.

Еспер обаче каза, че „няма такова решение”.

Объркването идва на фона на голямо напрежение в Близкия изток. Първо ирански паравоенни организации буквално щурмуваха американското посолство в Ирак. В отговор на това, САЩ атакува цели на Техеран. При нападението бе убит иранският топ военен командир Касем Сюлеймани. Това засили напрежението в региона, като Иран заплаши с „тежко отмъщение”.

КАКВО ПИШЕШЕ В ПИСМОТО?

Изглежда, че писмото е било изпратено от бригаден генерал Уилям Сийли, ръководител на оперативната група на американските военни в Ирак, до Абдул Амир – заместник-ръководител на Съвместната обединена оперативна група

В него пишеше: „Господине, при надлежно уважение към суверенитета на Република Ирак и според исканията на иракския парламент и министър-председателя, ще преразпределим силите си в хода на следващите дни и седмици…”

В писмото се казва, че определени мерки, включително засилен въздушен трафик, ще се провеждат „в тъмните часове“, за „да се гарантира, че излизането от Ирак се провежда по безопасен и ефективен начин“.

Това също ще „опровергае съмненията, че може да вкарваме повече коалиционни сили в ИЗ (Зелената зона в Багдад)“.

КАК БЕШЕ ОБЯСНЕНО?

Военният министър Еспер каза пред репортери във Вашингтон: „Нямаме решение да напуснем Ирак. Не знам какво е това писмо. Опитваме се да разберем от къде е дошло и какво е. Но нямаме решение да напускаме Ирак”.

След това на брифинг се появи най-високопоставеният американски войник Марк Мили, като заяви, че писмото е „грешка“.

Той каза, че това е проект с лошо формулиране, не е подписано и не е трябвало да бъде изпратено.

КАКВО ПРАВЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ В ИРАК?

В Ирак има над 5 000 американски военнослужещи, част от Съвместната обединена оперативна група, която беше формирана през 2014г., за да се бори срещу „Ислямска държава”, след като тя превзе голяма част от Сирия и Ирак.

Основен фокус на работната група е да обучава и оборудва иракските сили.

В неделя парламентът на Ирак прие резолюция, с която призовава всички чуждестранни военни да напуснат страната. В отговор американският президент Доналд Тръмп заплаши Ирак със санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!