Нагорни Карабах
Снимка: Google Earth

Рано във вторник руските информационни агенции съобщиха за сблъсъци между азербайджански и арменски войски, които възобновиха продължаващите от десетилетия военни действия, свързани със спорната територия Нагорни Карабах, предаде „Ройтерс“. 

Азербайджан, който възстанови пълния си контрол над територията в шестседмичен конфликт през 2020 г., призна за жертви сред своите сили. Армения не спомена за загуби, но заяви, че сблъсъците са продължили и през нощта.

Правителството в Ереван казва, че ще се позове на споразумението за сътрудничество с Русия и ще се обърне към ръководения от Русия блок за сигурност – Организацията на Договора за колективна сигурност, както и към Съвета за сигурност на ООН, съобщи „Интерфакс“.

Освен на руския президент Владимир Путин, арменският министър-председател Никол Пашинян се е обадил на френския президент Еманюел Макрон и на държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, за да обсъдят ситуацията.

Блинкен е призовал за незабавно прекратяване на военните действия, за които всяка от страните обвинява другата.

„Няколко позиции, укрития и укрепени пунктове на азербайджанските въоръжени сили бяха подложени на интензивен обстрел с оръжия от различен калибър, включително минохвъргачки, от части на арменската армия“, цитират агенциите изявление на азербайджанското министерство на отбраната.

„В резултат на това има загуби на личен състав и щети по военната инфраструктура“.

В изявленията на Азербайджан се казва, че арменските сили са извършвали разузнавателна дейност на границата му, преместили са оръжия в района и в понеделник вечерта са провели минни операции.

То заяви, че действията му са били „строго локални по характер, насочени към военни цели“.

Министерството на отбраната на Армения каза: „Продължава интензивната стрелба, започнала в резултат на мащабна провокация от азербайджанска страна. Въоръжените сили на Армения предприеха пропорционален отговор“.

Конфликтът избухна за първи път в края на 80-те години на ХХ в., когато и двете страни бяха под съветско управление и арменските сили завзеха обширни територии край Нагорни Карабах – отдавна международно призната територия на Азербайджан, но с многобройно арменско население.

Азербайджан си възвърна тези територии през 2020 г., когато сраженията приключиха с подписано с посредничеството на Русия примирие и хиляди жители се завърнаха в домовете си, от които бяха избягали.

Оттогава лидерите на двете страни се срещнаха няколко пъти, за да изковат договор, целящ установяването на траен мир.

Блинкен: Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия

Съединените щати са дълбоко обезпокоени от съобщенията за нападения по границата между Армения и Азербайджан, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от „Ройтерс“.

„Конфликтът не може да има военно решение. Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия“, се казва в изявлението на Блинкен.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук