Слави Трифонов
На снимката: Слави Трифонов.

„Институциите отново насърчават политиците да нарушават закона“, пише Антикорупционен фонд (АКФ) на страницата си във Фейсбук относно решението на КПКОНПИ за имуществената декларация на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. „Тайна е дали Слави Трифонов е проверен от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), какъв е резултатът от проверката, глобен ли е и с колко“, допълват те. 

„Традицията“ Слави Трифонов да не подава декларация за имуществото си пред Антикорупционната комисия е още от 45-тото НС. В 45-тия Парламент Трифонов беше избран за народен представител и като такъв трябваше да подаде имуществена декларация. Той обаче не го направи. В следващите две Народни събрание, Трифонов беше само председател на партия, която получава субсидия. И тогава декларации липсваха. Въпреки различни призиви и сигнали, КПКОНПИ пък не обявява да е взела някакви мерки спрямо Трифонов – не е известно да е предприела проверка на имуществото му или да е изготвила акт. Вижте повече.

„Тайна е дали Слави Трифонов е проверен от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), какъв е резултатът от проверката, глобен ли е и с колко. Това се разбира от отговора, който комисията е изпратила на въпроси на „Дневник“ по повод неподадените имотни декларации на Трифонов, които той дължи две поредни години като лидер на партия „Има такъв народ“ и като депутат в 45-ото Народно събрание“, пишат от АКФ.

„КПКОНПИ отказва информация с мотива, че това „са лични данни, а предоставянето им може да затрудни бъдеща имуществена проверка, както и да попречи на бъдещ иск на комисията за отнемане на незаконно имущество“, допълва неправителствената организация.

„Това е втори случай в последните месеци, когато официална институция отказва да разкрие детайли за публични лица, които не са подали информация, дължима по закон

През юли 2022 Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на ДАНС да предостави на АКФ имената на политиците и магистратите, за които е установила, че не са декларирали свои недвижими имоти и банкови сметки в чужбина.

И в двата случая институциите отправят ясно послание към публичните лица: дори и да нарушат закона, като не декларират имотите и сметките си, няма кой да ги санкционира и дори няма кой да обяви извършеното нарушение“, припомнят те.

„Липсата на адекватна санкция за това, че не е подадена декларация, не позволява да се постигне целта на закона: прозрачност и информираност на обществото за средствата на лицата, които заемат висши публични длъжности“, коментира Даниела Пенева от АКФ.

„Трябват адекватни санкции, които действително да мотивират политиците да подават декларации. Например политическите партии, чиито председатели не са подали декларация, не би трябвало да могат да се регистрират за участие в избори или да получават държавна субсидия“, казва още тя.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук