Държавите по света затварят границите си за пристигащи от Китай, а граничните служители работят за контрол и превенция на бързото разпространение на коронавируса.

САЩ и Австралия заявиха, че ще откажат влизането на всички чуждестранни граждани, които наскоро са били в Китай, където вирусът за пръв път се появи през декември.

По-рано други страни, включително Русия, Япония, Пакистан и Италия, обявиха подобни ограничения за пътуващите.

Световната здравна организация се обяви против подобни мерки.

„Ограниченията за пътуване могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи, като възпрепятстват споделянето на информация, пречат на медицинските доставки и вредят на икономиките“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

СЗО препоръча въвеждане на скрининг на официалните гранични пунктове. Тя предупреди, че затварянето на границите може да ускори разпространението на вируса, като принуди част от пътуващите да влизат в страните нелегално.

Китай разкритикува вълната от ограничения за пътуване, обвинявайки чуждестранните правителства, че пренебрегват официалните съвети.

„Точно когато СЗО се обяви срещу ограниченията за пътуване, САЩ направиха точно обратното”, заяви говорителят на китайското външно министерство. „Това със сигурност не е жест на добра воля“, добави той.

Смъртните случаи, причинени от новия вирус, който официално се нарича 2019-nCov, вече е 304.

Всички смъртни случаи са настъпили в Китай и по-голямата част от тях са в провинция Хубей, откъдето произхожда вирусът. Потвърдени са повече от 13 000 случая на заразяване, а малка част от тях – около 100 – са установени извън Китай. Великобритания, САЩ, Русия и Германия потвърдиха за заразени на тяхна територия през последните дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!