Протест пред

Втори ден лекари, медицински сестри и пациенти от болница „Пирогов“ излязоха на протест с искане за отмяна на заповедта за освобождаването от длъжност на директора на здравното заведение проф. Асен Балтов. Той беше отстранен от длъжност след проверка на Здравната каса (НЗОК), която установи отчетена, но неизпълнена дейност от болницата.  Лекарите и тази сутрин блокираха бул. „Цар Борис III”.

На брифинг заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров оповести, че окончателен доклад от проверките на Здравната каса е потвърдил констатациите на междинния доклад, станал повод за отстраняването на директора на „Пирогов“ Асен Балтов.

При проверката е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са записани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Протест пред "Пирогов", в защита на проф. Асен Балтов

Продължава и размяната на обвинения между здравния министър и лечебното заведение.

Проф. Балтов тази сутрин заяви, че се присъединява към колегите и от БЛС и от управителния съвет на Софийската лекарска колегия и искат оставката на Петко Салчев. „Той си позволява, след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки”, добави Балтов.

Медиците от Пирогов са обидени от твърденията за фиктивни диагнози, с цел източване на здравната каса, каквито отправи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той заяви вчера, че е един от фалшивите пациенти на „Пирогов“ с фалшива диагноза „чернодробна цироза“.

По повод обвиненията на служебният министър, завеждащият Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов заяви:

„Епикриза притежава, да, но не я показа. Не обясни каква е диагнозата му. Не направи разлика между заглавие на клиничната пътека и диагнозата по Международния код на болестите. Заболя ме устата да го повтарям. Той няма диагноза цироза, не съм и мислил да допусна, че има цироза, защото това е инвалидизиране. Гнусното е, че със същата лъжа стартира проверката. Работният екип прозвъняваше пациентите, манипулирайки ги с въпроса: Лежали ли сте с цироза в „Пирогов“?“.

Той беше един от многото лекари, които излязоха на протеста пред сградата на спешната болница.

„Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността и то преднамерено, от хора, които би трябвало да са изключително отговорни“, коментира още доц. Атанасов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук