Иран, гробове
Иран погребва жертвите в масови гробове, но не ги обявява /снимка: ISNA, Ruptly, кадър/

Иран обяви в понеделник почти 3000 нови коронавирусни инфекции, което е най-високият брой за ден от два месеца и звучи като предупреждение за нов „опасен връх“ в най-смъртоносната епидемия в Близкия изток.

„Хората изглежда смятат, че коронавирусът е свършил… някои служители също вярват, че всичко е нормално – каза министърът на здравеопазването Саид Намаки в телевизионно интервю – Коронавирусът е не само далеч от края, но всеки момент бихме могли да видим (друг) опасен връх.“

Говорителят на министерството Киануш Джаханпур повиши броя на случаите в Иран до 154 445 с 2979 нови инфекции, регистрирани през последните 24 часа.

Той добави, че вирусът е отнел още 81 живота през изминалия ден, което е с 18 повече в сравнение с неделя и доведе общия брой на трагичен изход от заболяването до 7 878.

Според Намаки провинциите Систан и Белуджистан, Керманшах и Хормозган в момента се борят със скока на инфекциите. Той добави, че половината жертви в Иран за изминалия ден са регистрирани в три провинции, без да ги назовава.

„Ако това продължи, смъртните случаи могат да достигнат отново трицифрено измерение.“

Инфекциите са в нарастваща градация в страната, след като удариха близо двумесечно дъно на 2 май.

Експерти както в Иран, така и в чужбина изразиха скептицизъм към официалните данни на Иран, заявявайки, че реалната статистика може да е много по-висока. Здравните служители многократно алармират за положението в провинция Хузестан на югозападната граница на Иран с Ирак.

„Ние пледирахме хората да не провеждат сватби или погребения, но те не слушаха“, особено в Хузестан, каза Намаки.

Хузестан остава „червена“ – с най-високото ниво по рисковата скала на Иран и е единствената провинция, в която правителството е възстановило блокирането.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!