смокиня

Лято е, слънчевите лъчи се спускат със стремителна ярост и напичат земята под себе си. Горещо е, а зелените плодчета привличат вниманието към себе си и сякаш му се радват. Откъсваш най-сочната смокиня от дървото в бабината градина и вече предусещаш вкуса и.

Но какво се случва, когато разберем, че уникалният вкус на райските плодчета се дължи и на една специална съставка? Бихте ли се отказали от този божествен вкус, ако разберете, че за да се развие смокинята, в нея трябва да умре една оса?

Смокинята и осата са в състояние на мутуализъм, което означава, че и двата вида извличат полза от техните взаимоотношения и не могат да живеят един без друг. Този плод представлява на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си. Смокинята разчита на осата за опрашването си, а пък осата използва смокинята като място, където може да снесе яйцата си.

Цикълът на възпроизводство започва с влизането на женската оса в смокинята. Проправяйки си път през тесния отвор, осата губи крилата си. Тя опрашва цвета, но тъй като е изгубила способността си да лети, тя остава в плода, където и умира.

Ако смокинята е мъжка, осата снася яйцата си вътре, от които след това се развива поколение, което носи прашец от смокинята със себе си.  Ако тя обаче е женска, осата не може да снесе яйцата си и умира напразно.

За щастие в смокинята се съдържат специални ензими, които разграждат насекомото до протеин. Така че хрупкавите части са само семена.

Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини. А вие отказахте ли се вече?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук