Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Лидерът в листата на БСП за евроизборите Елена Йончева заяви в гр. Хасково, че настоява главният прокурар де се заема със случая, известен като „къщата в Барселона“, съобщиха от БСП. По думите й, в БСП разполагат с необходимите документи, които ще предоставят на Цацаров. Тя подчерта, че една от битките на левицата не само в България, но и в Европейския парламент, е борбата с корупцията, съобщи БГНЕС.

„Къщата в Барселона“ е случай, който нашумя преди около година, когато анонимно журналистическо разследване на „Фейсбук“-групата „Да спрем разграбването на България“ генерира видео, в което имаше твърдение, че премиерът Борисов е купил въпросната къща на манекенката от Сандански Борислава Йовчева. Парите тогава били преминали през сложна схема с участието на офшорка. Премиерът тогава отрече да има нещо общо със случая и заяви, че не коментира „фалшиви новини“. Доказателства за връзка с Борисов не бяха предоставени и възниква въпросът, ако има нещо незаконно в историята, защо са задържани цяла година, а не са представени на прокуратурата своевременно под формата на сигнал, както това се кани да направи Елена Йончева сега.

„Приветстваме главния прокурор за инициативата му да бъдат разследвани офшорни сметки и имоти на български политици в чужбина и ще му помогнем, като предоставим документи за така наречената „къща в Барселона“, заяви тя.

По думите й 1, 7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата „EMA BGS SL“, която е регистрирана на адреса на къщата в Барселона – ул. „Францеск Ривалта“, 8. Управители на дружество, основано юли 2013 г., са Борислава Йовчева, а в последствие и нейният баща Георги Йовчев. Йончева обясни, че тези средства са предоставени от офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, на която номинален собственик е кипърецът Никос Михайлидис.

„Проследихме пътя на тези пари и свързаните с тях лица. Те водят до трима души – до Иван Саздов, управител на „Tенис клуб Банкя“ ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София 2005 г. Вторият човек е негов съдружник – Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на бившия бизнес на премиера, включително и фирмите „Ипон“. Третият човек е Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“ АД“, обясни Йончева.

По думите й Саздов и Христов са представлявали офшорната фирма „Palms Enterprises“ (Overseas) LTD в България. Тя допълни, че съдружник във въпросната фирма е „Gordon Holdings“, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г.

Йончева коментира, че едно от обвиненията е за прикриване на действителните собственици на фирмите, както и за опит за възпрепятстване на правосъдието чрез унищожаване на документи.

„Настояваме главният прокурор да провери тези лица и фирми и да изисква от прокуратурата в Каталуния цялата информация за фирмата „EMA BGS SL“, по силата на договора за взаимна правна помощ между България и Кралство Испания”, заяви тя.

Елена Йончева каза, че заедно с юристи подготвя сигнал до главния прокурор с документи, проследяващи произхода на парите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!