Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей, Брекзит
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в сряда, че е малко вероятно ЕС да достигне, до каквото и да е решение за Брекзит по време на тазседмичната си среща в Брюксел.

Посочвайки политическата вихрушка в Лондон около британските планове за напускането на съюза, той заяви пред германска медия, че ръцете на останалите 27 държави-членки са вързани, докато тези вътрешни проблеми не се решат.

„Докато не знаем на какво Великобритания може да кажа да, никакво решение не може да се вземе и от двете страни“, каза председателят на ЕК.

По-рано Би Би Си съобщи, цитирайки „Даунинг стрийт“, че британският премиер Тереза Мей ще поиска кратко отлагане на Брекзит, което да ѝ осигури още време, за да прокара сделката си.

Лидерите на ЕС очакват Лондон да заяви ясно какво иска или в противен случай Великобритания ще напусне съюза на 29 март без официални договори.

Юнкер настоя, че сделката, която е договаряна над 2 години е последната оферта на страните-членки.

„Нищо повече не може да се направи. Ние стигнахме края на пътя – каза той – Ако се обсъждат нови сценарии ще се нуждаем от нов път.“

Лидерите на ЕС все още не са получили писмо от британския премиер Тереза Мей за удължаване на Брекзит, разкриха представители на ЕС днес.

„Имаме проблем, защото ако трябва да съм честен, аз нямам нова информация, която да ви съобщя – заяви висш европейски представител по време на брифинг с репортери преди двудневния Европейски съвет, който ще разгледа всяко искане – Не сме получили писмо от премиера Тереза Мей. Не сме получили искане от Великобритания за удължаване на член 50 в каквато и да е форма.“

Вече стана ясно, че Мей ще поиска кратко удължаване, колкото да прокара сделката или да преосмисли британската стратегия. Без удължаване Обединеното кралство ще излезе от ЕС след 9 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!