Снимка: Mevlüt Çavuşoğlu/Фейсбук

Иска ли Ердоган влияние на Балканите чрез поредица от срещи с политическите лидери от региона? Ще стигне ли и по-далеч чрез директна намеса в политиката, какъвто може да е случаят с България, пише с свой материал „Юроактив“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в неделя (6 юни) делегация на Движение за права и свободи (ДПС). Посещението на делегацията беше водено от лидера на Мустафа Карадайъ и включваше евродепутата Илхан Кючук. ДПС има трима евродепутати.

Срещата беше в имението Вахдетин близо до Истанбул, дом на последния османски султан Вахидедин. Ердоган беше придружен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу и представители на неговата Партия на справедливостта и развитието. Засега няма информация по темата на разговорите между делегацията на българската страна, която се състои предимно от български граждани от турски произход.

Преди месец българският парламент премахна ограниченията за гласуване на български граждани, живеещи в страни извън ЕС, което направи гласовете на българи в Турция важен фактор за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юли.

ДПС очаква да получи най-малко 60 000 гласа от български мигранти в Турция, за което подкрепата на Ердоган няма да е излишна. Максимумът е около 100 000 гласа, което се равнява на 8-10 места в българския парламент.

В продължение на десетилетие ДПС предпочиташе да стои далеч от Ердоган, но затоплянето на отношенията стана очевидно миналата година. През декември Ердоган изпрати специално поздравително видеопослание до националната конференция на ДПС. Много български политически анализатори смятат, че посланието на Ердоган е искане за намеса в българската вътрешна политика. Това се случва в момент, когато Ердоган загуби приятеля си в България – бившия премиер Бойко Борисов, който често лобираше за него в Брюксел.

Отношенията между ДПС и Ердоган бяха в най-ниската си точка през 2016 г. Тогава Турция забрани на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и най-влиятелния депутат от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната. Тогава Пеевски беше наречен „проруски олигарх“. Преди по-малко от седмица САЩ също замесиха името му чрез санкции, базирани на Закона на Магнитски.

Среща и със Заев и щедра помощ с ваксини

Междувременно Ердоган се срещна и с премиера на Северна Македония Зоран Заев на среща при закрити врати в имението Вахдетин в Истанбул и обсъди приятелските отношения и динамичното сътрудничество в различни области.

По време на срещата Заев подчерта изключително доброто икономическо сътрудничество между двете страни и подчерта интереса на турските компании да инвестират в Северна Македония и задълбочаване на бизнес и търговските връзки.

Икономическото и търговско сътрудничество е жизненоважно, каза Заев по време на работна вечеря, добавяйки, че се очаква повече инерция в това отношение с изготвянето на ново споразумение за свободна търговия, целящо да отвори повече врати за турските инвеститори.

Ердоган каза, че Северна Македония има специално място в сърцата на турските граждани като страна с отлични отношения и дълбоки исторически връзки. Ердоган подчерта, че въпреки пандемията, двете страни са имали отлични търговски отношения през 2020 г. и че той ще продължи да настоява турските компании да инвестират повече в Северна Македония.

Анкара също така предложи да предостави безплатно 30 000 китайски ваксини Sinovac за Скопие, които ще бъдат произведени в Турция.

Турция помага на Албания със 7 фабрики

Премиерът на Албания Еди Рама се срещна и с президента на Турция. На тази среща Ердоган предложи помощта на Турция за изграждането на фабрика от 7 вида ваксини и система за контрол със супер интелигентни дронове за производство на данни в реално време за пътища, брегове, земеделски земи, гори, обществен ред и други дейности.

Гърция, чието напрежение с Турция ескалира през последните месеци, не реагира официално на тези посещения.

Съобщенията на гръцката преса обаче са скептични, особено по отношение на посещенията, свързани със Северна Македония и Албания, намеквайки, че Ердоган се опитва да предложи „подаръци“, за да увеличи влиянието си в Балканския регион.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!