Иван Вазов
В Народния театър бе проведено церемония за отбелязване на 170 години от рождението на Иван Вазов

В деня, в който България отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов, Народният театър връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература. Това се случи на официално церемония в Народния театър „Иван Вазов“, която се осъществи при спазването на всички противоепидемични мерки.

„Само когато сме заедно, можем да се справим с трудностите“, каза кметът на Сопот Деян Дойнов, който присъстваше на събитието.

Той връчи почетни награди на кмета на София Йорданка Фандъкова, на директора на Народния театър Мариус Донкин, и на председателят на фондация „ОсноваТа“ Дамян Дамянов. Обърна се към директора на театъра Мариус Донкин с молба да продължи да съхранява културно-историческото наследство на Вазов.

„Храмът, който носи неговото име не е така пълен. Но това пак ни припомня връзката с Вазов. Неговото присъствие е необходимо в тези времена на изпитания…Той и тази вечер и на столя си, той и тази вечер е настоятелен „след теб потомство иде цяло, какво ще му завещаш“, каза от своя страна Донкин.

Фондация „ОсноваТа“ връчи награди за духовен принос към нацията и държавата, на името на Иван Вазов. Първите двама носители на наградата са акад. Антон Дончев и Гергина Тончева.

Веднага след церемонията това публиката се наслади на документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Филмът, който показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов, който обитава величествената сграда, е продуциран от театъра. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев.  В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22:30 ч.

След края на прожекцията зрителите можеха видят и премиерния спектакъл „О, ти, която и да си…“, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук