Динамичните събития от последните няколко дни, вариращи от скандално поведение на служители от НСО, коментирано от президента, до арест на президентски съветници, предизвикали интереса на прокуратурата, поляризираха обществото и това логично доведе до нов протест днес, който продължава и в момента и събра впечатляващо множество хора.

В късния следобед пред Президентството започнаха да се събират стотици хора, които изразиха подкрепата си за държавния глава Румен Радев и недоволство срещу липсата на държавност. Броят на протестиращите нарасна съществено за няколко часа, като към протеста се присъединиха спонтанно много граждани, а на събитието пристигнаха известни опозиционни политици. Към 18.30 пространството пред Президентството се изпълни с хора, като тълпата блокира улицата. Според организаторите на протеста той е в „защита на президентската институция и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление“.

 

протест

протест

На протеста присъства цялата парламентарната група на БСП, но оттам увериха, че не са организатори на недоволството, а се присъединяват към него. Там бяха и адвокат Хаджигенов от „Правосъдие за всеки“ и политологът Арман Бабикян, за да „защитят демокрацията в страната“.

Израз на позицията на БСП даде лидерът на партията Корнелия Нинова:

„Пред президентството сме, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Срещу президента Радев се води война от първия ден от неговото избиране. Управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“ я водят на няколко фронта вече от 3 години: в парламента – от парламентарната трибуна; в изпълнителната власт – г-н Борисов като премиер и Министерският съвет. Срещу Радев се води компроматна война. Управляващите от първия ден до днес не приемат, че може да има институция, която да мисли различно от тях, която да има други ценности, да се бори за други неща. Днешният акт е безпрецедентно действие за президентската институция и държавата ни изобщо. От БСП не премаме тази показност и зрелищност, с които се нахлува в президентската институция. Ако има съмнения за извършени закононарушения от страна на администрацията, то нека те се разследват. Ние уважаваме върховенството на закона, но не по този начин.

На снимката: Корнелия Нинова и дейци на БСП

Затова сме тук, пред президенството, с цялата парламентарна група и младежите от партията, за да заявим категорично: Вярваме в почтеността на Румен Радев, вярваме в неговото достойнство, искаме да се спазват Конституцията и върховенството на закона. Да си пазим институциите като темелите на българската държава“, заяви тя.

протест

Върховият момент в събитието бе идването на президента Радев и вицепрезидента Йотова, които излязоха от сградата и се присъединиха към демонстрантите.

„Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт“ – каза Радев.

Радев, протест

„Да изпъдим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щити за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много българи търпяхте. Защото твърде много бяхте строители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, но днес гневът се излива на площада. От лъжите, от грабежа, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница.

Радев

Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни. За свободна, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България. Искам да припомня думите: Страхливият умира всеки ден – смелият само веднъж.

Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!!“, каза още президентът.

На събитието говори и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов:

„Днес България е на ръба на конституционната криза. Тук сме, за да поискаме отговорност от българските власти, за това че торлилират срастването на Пеевски и Доган с българската държава. Искаме оставката на Бойко Борисов, който трябва да поеме политическата отговорност за това. Както и на главния прокурор Иван Гешев, който наруши конституцията като организира нахлуване в президентската институция. Президентът Радев беше наказан публично за това, че посмя да изкаже очевидното за всички – гардовете на НСО охраняват Доган и Пеевски и за това няма причина“, заяви Той.

Иванов подчерта, че неговата политическа сила участва в протеста, защото Конституцията е била потъпкана.


Демонстрацията минава мирно и без вълнения. Много от протестиращите заявяват, че смятат за недопустимо влизането на прокуратурата в Президентството.

протест

Полицейското присъствие бе видимо, но се ограничава до кордон около сградата на президентството и напрежение между униформените и демонстрантите няма.

Протестът под надслов „Да защитим демокрацията“ продължава и в този час. Вече са се събрали над 2 000 души. След митингът пред Президентството протестиращите организираха шествие, което с викове „Мафия!“, „Оставка!“ и скандирания срещу гравния прокурор Иван Гешев, стигна до Съдебната палата и блокира бул. „Витоша“.

След 20 часа протестът постепенно затихна, но и след приключването му в района остана засиленото полицейско присъствие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук