АЕЦ Финландия

Третият блок на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия заработи рано сутринта днес, се казва в изявление на собственика на централата – Teollisuuden Voima.

„Исторически момент! Третият блок на АЕЦ „Олкилуото“ беше пуснат днес, вторник, 21 декември, в 3:22 ч. Производството на електроенергия ще започне, когато блокът бъде свързан към националната мрежа в края на януари 2022 г.“, се казва в изявлението.

Финландските медии отбелязват, че нова атомна електроцентрала е пусната в експлоатация за първи път от 40 години насам. Очаква се третият блок на АЕЦ „Олкилуото“ да произвежда около 14% от електроенергията във Финландия.

Според собственика на централата след пускането в експлоатация нивото на мощност се увеличава на етапи, като при всяко ниво на мощност се провеждат пускови изпитания.

„Олкилуото“ е атомна електроцентрала в Западна Финландия. Заводът е разположен на брега на Ботническия залив в Балтийско море, на остров Олкилуото. Двата реактора, които вече работят, произвеждат 16% от потреблението на енергия във Финландия. През 2002 г. е взето решение за изграждане на трети блок в завода. През 2003 г. френската група Areva става изпълнител на строителството. Окончателното разрешение за строеж е получено през 2005 г. Цената на строителството е оценена на 3 млрд. евро, но по-късно се утроява до 9 млрд. евро.

Във Финландия все още работи атомна електроцентрала „Ловииса“ със съветски реактори ВВЕР 440/213. През 2020 г. АЕЦ „Ловииса“ е произвела 7,8 тераватчаса електроенергия, което е повече от 10% от цялата електроенергия, произведена във Финландия.

Освен това, с участието на „Росатом“, в северозападната част на страната се планира изграждането на атомна електроцентрала „Ханхикиви-1“ с един блок, базирана на модерния руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+, с мощност 1200 МВт. Стойността на проекта се оценява на 7-7,5 млрд. евро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук