Путин, Столтемберг, Пакси

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че засега не вижда причина за повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Алианса.

„Винаги ще правим каквото е необходимо, за да защитим нашите съюзници, но не смятаме, че е необходимо да променяме нивото на готовност на ядрените сили на НАТО в момента“, заяви Столтенберг.

По-рано говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати не виждат причина да повишават нивото на готовност на ядрените си сили и продължават да оценяват заповедта на руския президент Владимир Путин за специален режим на тревога за руските сили за възпиране.

Преди дни на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов Путин нареди силите за възпиране да бъдат приведени в състояние на специална готовност. Той заяви като причина за това изказванията на висши служители на водещи страни от НАТО по адрес на Русия.

Според министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров има „реална опасност” Украйна да се сдобие с ядрено оръжие. По думите му тази опасност трябва да предотврати.

„Украйна все още разполага със съветски технологии и средства за доставка на такива оръжия“, бяха думите на Лавров в предварително записано обръщение към конференцията по разоръжаването.

Той произнесе речта пред малобройна аудитория, тъй като много дипломати, включително от Франция и Великобритания, напуснаха конференцията в знак на протест срещу инвазията на Русия в Украйна.

Лавров определи като неприемлив факта, че на територията на редица европейски държави все още има американски ядрени оръжия, което било в нарушение на основните разпоредби на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

По думите му порочната практика на „съвместни ядрени мисии” с участието на неядрени държави от НАТО продължава. Освен това самите ядрени оръжия били подготвени за атака срещу Русия.

Той подчерта още, че партньорството с AUKUS провокира нов кръг от надпреварата във въоръжаването, и то не само в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР).

Всичко за войната в Украйна – четете тук

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук