В момента нямаме област със заболяемост над 1000 на 100 0000 души население. Това отчете здравният министър Костадин Ангелов на традиционния брифинг за равнището на разпространение на коронавируса. В червено между 600 и 1000  заболели на 100 000 души са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора и Ямбол.

София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население. Толкова е крехка кривата на заболяване, че е рано, подчерта още проф. Ангелов.

Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме при въвеждането на мерките, коментира Ангелов.

„Не се готвим да отворим детските градини, обяви министърът, след като вчера това изглеждаше почти сигурно. Към момента данните не ни водят в тази посока, остават още 4 дни от седмицата, когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират да вземем това решение, ние ще го вземем, каза Ангелов.

Ангелов напомни, че ситуацията е динамична.

„Виждате какво става в цяла Европа – дават се едни обещания, но този вирус опровергава всяко едно твърдение. Голяма част от лекарите казваха, че лятото ще убие този вирус. Имаше колеги, които казваха, че това е респираторен вирус и той ще замре във времето. Всички сбъркахме, затова аз се предпазвам от категорични мнения. Следим всяка една тенденция, всяко едно число и тук, и в Европа“, каза Ангелов.

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб също коментира, че клиничната ситуация в Европа е доста сложна.

„В момента в нашата страна 14-дневната заболеваемост е 554 на 100 000 души население. България е нарежда на 9-о място сред държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство. По този показател България е на 3-то място на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност България е с показател 27,5 на 100 000 население – на 2-ро място в ЕС и Европейското икономическо пространство. Но хубавото в цялата работа е, че в момента в нашата страна се бележи през последните 10 дни слаба, крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока“, отбеляза проф. Кантарджиев.

52% от леглата за пациенти с по-леки форми  COVID-19 са заети в момента. 42 на сто е заетостта на интензивните легла, отчете още здравният министър.

Ямбол и Шумен са местата с най-много заети легла. Висока е заетостта на леглата в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград.

За последните 7 дни излекуваните случаи от COVID-19 са 16 872. Общо за последните 4 дни са 11 405. Прави изключително добро впечатление тези числа, защото те са надеждата, която ни е необходима в битката срещу коронавируса, коментира още проф. Ангелов.

7445 са заболелите медици до момента. 3590 са активните случаи. 3362 са на домашно лечение, 228 са в лечебни заведения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук