Съпругът на задържанaта британска хуманитарна работничка от ирански произход Назанин Загари-Ратклиф, потвърди, че съпругата му е започнала гладна стачка в понеделник (14 януари), заради отказан достъп до медицинска помощ.

Ричард Ратклиф каза на пресконференция в Лондон, че на съпругата му не е било разрешено да отиде на лекар и е подложена на натиск от страна на иранското разузнаване да шпионира в полза на Иран. Загари-Ратклиф  е обявила, че ще проведе тридневна гладна стачка в иранския затвор „Евин“,  заедно с активиста за човешки права Нарджес Мохамади.

Ратклиф каза, че ще се срещне с британския външен министър Джереми Хънт в понеделник, за да обсъди следващите стъпки по случая на съпругата си. Според Би Би Си, Хънт е поканил иранския посланик в Лондон за среща по-рано през деня. Назанин Загари-Ратклиф беше арестувана през април 2016 на летище Техеран, на път към Великобритания с двугодишната си дъщеря, след посещение на роднини. Тя е проектен мениджър във фондация „Томсън Ройтерс“, е била осъдена на 5 години затвор от ирански съд по обвинение за заговор за сваляне от власт на духовното ръководство на Ислямската република. Тя отрича обвиненията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!