бензиностанция

Търговците на дребно няма да плащат по 20 хил. обезпечения на обект бензиностанция и да доказват пак 20 хил. уставен капитал. Това са облeкченията, предвидени за малките компании във всъщност влезлия в сила Закон за горивата. Недоглеждане в сроковете породи юридически казус, заради който се наложи вместо отлагане на влизане в сила на закона да се удължи срокът на влизането в сила на наредбата за прилагането му. Говорителят на сдружението на малките бензиностанции обаче отново заплаши с протести. Това се случи по време на гласуването на второ четене по закона за горивата в парламентарната комисия за борба със сивата икономика.

Заседанието на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата продължи над 4 часа. Проектозаконът беше внесен в Народното събрание миналата година от депутати от всички парламентарно представени партии начело с Емил Димитров-Ревизоро от „Обединени патриоти“. Мотивът – борба със сивия сектор при горивата. Всъщност обаче той щеше да затрудни финансово бизнеса на по-малките компании и така да ограничи конкуренцията.

Стана ясен и следния куриоз: законът трябваше да влезе в сила на 28 януари (и всъщност вече е в сила без редакциите), но пред под заплаха от протести на собственици на малки бензиностанции и след писмо до Министъра на икономиката от страна на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с аргумента, че в закона има недоглеждане, от което ще страдат минният и строителният сектор, правителството реши да отложи влизането му в сила с шест месеца. Последва предложение от Министерски съвет той да влезе в сила от 1 юли.

Днес всички се усетиха, че вече е 29 януари и депутатите установиха, че не могат да гласуват удължаването на влизането на закона в сила, тъй като той вече е действащ и подобно тяхно решение може да стигне до Конституционния съд. Изход от оплитането в правните кълчища се намери в гласуваното предложение на председателя на правната парламентарна комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов, който предложи да се отложи приемането на наредбата, по която всъщност ще трябва да действа закона с „до 6 месеца от влизането му в сила“ – т.е. с до 6 месеца от 28 януари. Това бе и приетото решение.

Според думите на министъра на икономиката Емил Караниколов коментира, че отлагането на Наредбата по закона за горивата означава, че до 6 месеца няма да се прилагат санкции. Очаква се гласуването в пленарната зала, за да се изчистят текстовете на предложенията, тъй като Законът не може да бъде регулиран през Наредбата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук