Queen
На снимката: британската кралица Елизабет II

Кралицата на Обединеното кралство Елизабет II одобри законопроекта, който цели да блокира Брекзит без сделка, предаде „Ройтерс“. Днес е и вторият вот на Камарата на общините в Лондон по предложението за предсрочни общи избори. Очаква се то да не мине.

По-рано кралица Елизабет II одобри и суспендиране на парламента до 14 октомври по искане на премиера Джонсън с аргумента, че му е необходимо да му се позволи да въведе нов дневен ред.

Времето на спирането и по-дългата от необичайната продължителност предизвикаха вълнения в целия политически спектър, като критиците го нарекоха „конституционно нарушение“ и преврат.

Законодателите, които се противопоставиха на безразборен Брекзит, заявиха, че това очевидно е насочено срещу обединяването на усилията им за предотвратяване на подобен сценарий.

Въпреки това, този ход изглежда предизвика огромна реакция срещу Джонсън, като подтикна опозиционните депутати и консервативните бунтовници да приемат законодателство, което го принуждава да търси отлагане на Брекзит следващия месец, ако не е постигнал споразумение с ЕС.

Кралското одобрение на този закон бе съобщено пръво в Камарата на лордовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!