Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК
на снимката: Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК

Един от заместник-председателите на Еврокомисията, Франс Тимерманс написа емоционално писмо до Великобритания, окачествено от самия него като „любовно“. В текста той изрази мъката си от решението на Лондон да напусне Европейския съюз и подчерта, че британците винаги ще бъдат добре дошли обратно.

„Познавам ви сега. И ви обичам. За това кои сте и какво сте ми дали. Аз съм като стар любовник. Знам силните и слабите ви страни – написа заместник-председателят на Европейската комисия в публикация със заглавие „Моето любовно писмо до Великобритания: семейните връзки никога не могат да бъдат прекъснати“, цитиран от в. „Гардиън“ – Решихте да напуснете. Това разбива сърцето ми, но аз уважавам това решение.“

Писмото на холандеца завършва с думите:

„Ние не си отиваме и винаги ще сте добре дошли да се върнете.“

Перспективите премиерът Борис Джонсън да промени решението си да извади Великобритания от Европейския съюз на 31 януари клонят към нула. Той спечели мнозинство на общите избори през този месец с обещание да „направи Брекзит“ след повече от три години нерешителност и закъснения.

Британците гласуваха с разлика от два процента – 52% „за“ и 48 “против“ – за развод с останалите 27 държави-членки на референдум през 2016 г. Повечето проучвания на общественото мнение показват леко мнозинство в полза на оставането в Европейския съюз днес, но партиите, подкрепящи втори референдум за Брекзит, който би могъл да отмени първия, бяха разколебани при гласуването през този месец.

Джонсън посочи още, че не планира да удължава преходния период след Брекзит след края на следващата година. Предполага се, че Лондон и Брюксел ще използват 11-месечния период – сравнително кратък за големи преговори – за да постигнат съгласие за нови условия, при които те могат да търгуват и да си сътрудничат по въпроси, вариращи от сигурността до защитата на данните.

Тимерманс написа, че решението на бившия премиер Дейвид Камерън да свика референдума за членство в ЕС за 2016 г. е грешка.

„Трябваше ли насила да се поставя проблемът? Изобщо не. Но ти го направи. И тъжното е, виждам, че те боли. И се страхувам, че ще има и още“, предупреди Тимерманс.

Холандецът е заместник на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Сред приоритетните му задължения е работа по настояването на ЕС да приеме „Европейска зелена сделка“ за намаляване на емисиите и създаване на работни места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук