Полша

Президентските избори в Полша започнаха в 07:00 ч. местно време. Гласуването се провежда в 27 230 избирателни секции, които ще работят до 21:00 ч.

В президентските избори участват 11 кандидати, включително настоящият полски лидер Анджей Дуда, който се кандидатира за втори мандат. Над 30 милиона поляци имат право да гласуват, от които 387 000 в чужбина.

Избори по време на пандемия

Поради пандемията от новия коронавирус гласуването се извършва на смесен принцип – по класическия начин в избирателни секции и по пощата за карантирани лица и всички желаещи след подаване на съответното заявление. В цялата страна 190 000 души решиха да се възползват от възможността за дистанционен вот, като предварително получиха специални пакети за гласуването. По-голямата част от тези в чужбина също ще гласуват по пощата. Общо са изпратени 528 000 такива пакети.

Въведени са засилени санитарни мерки. Между членовете на изборните комисии, регистриращи гражданите, трябва да се спазва разстояние най-малко 1,5 м. Повече от 207 000 от служителите им са снабдени със защитни маски и ръкавици. На входовете има средства за дезинфекция.

Всички граждани, които са в помещенията за гласуване, трябва да покрият устата и носа си с маска или шал. В момента на проверка на документите маската може да бъде премахната само за секунда. Изборната комисия помоли хората да донесат свои химикалки. За един човек трябва да има най-малко 4 квадратни метра свободно пространство.

Резултатите

Държавната избирателна комисия планира да публикува окончателните официални резултати от гласуването не по-късно от 1 юли. Веднага след затваряните на урните обаче ще станат известни резултатите от екзит половете.

Опонентите

Настоящият президент Анджей Дуда е съюзник на управляващата партия „Право и справедливост” (PiS) и ако той загуби, опозицията може да направи сериозна промяна в полската политика.

Най-сериозният му съперник е либералният, дясноцентристки кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който е кандидат на водещата опозиционна партия „Гражданска платформа“.

Сред останалите кандидати за президент се открояват журналистът Шимон Холовня, Владислав Кошиняк Камиш – лидер на Полската селска партия, Кшищоф Босак от партията Конфедерация „Свобода и независимост“ и кандидатът на левите сили Роберт Бедрон.

Ако Анджей Дуда получи 50% от гласовете в неделя, той ще спечели – но едва ли ще постигне това. Ако кметът на Варшава привлече подкрепата, която предвиждат социолозите /около 30% от гласовете/, тогава той ще участва в балотажа, което в момента се оценява като най-вероятен резултат от днешния вот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!