заседнал кораб Вера су МОСВ

Започва разтоварването на азотни торове от заседналия край Камен бряг кораб „Вера-Су“, за да се избегне екокатастрофа.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24 часов режим на работа.

Отново бе извършен водолазен оглед на района на инцидента и корабът бе обследван за нови пробойни. Вече са отстранени всички паднали предмети и опасни материали от корпуса на плавателния съд. Поставени са допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране. Тъй като машинното отделение е наводнено, вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика.

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба.

От екоминистерството уверяват, че към момента няма сериозно замърсяване на морската вода. Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара са спазени.

Турският корабособственик на „Вера Су“ не се отказва от плавателния съд, но предвид състоянието му няма да изпрати екипаж, съобщиха от Министерството на транспорта.

Капитанът и вторият помощник-капитан остават в ареста

междувременно стана ясно, че капитанът на  „Вера Су” и вторият помощник-капитан, който е бил на вахта във фаталната нощ на 20-и септември, остават в ареста.

Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение на капитана Хайдар Ергюн и 26-годишния помощник Кемал Айхан. Кап. Ергюн заяви пред съда, че аварията с „Вера Су” е първа в кариерата му. Той е на море от 40 години.

Защитата на двамата капитани изтъкна пред съда, че е осигурено наето жилище, в което те да останат под домашен арест. Това не беше уважено от съда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!