Темата за масовото тестване на населението витае в публичното пространство вече трета седмица. Чуха се какви ли не теории, твърдения и спорове по темата, сред които, че бързите тестове не били надеждни, че нямало пари за надеждните PCR тестове и какво ли още не.

Идеята е, че масовото тестване ще даде възможност да бъдат изолирани само болните, а здравите ще продължат да ходят на работа, за да не спира държавата напълно. Такъв е подходът на Германия – най-богатата държава в еврозоната. Великобритания също тръгна в тази посока. Исландия изследва населението си още преди да имат и един регистриран случай.

Германия прави по близо половин милион теста на седмица или по около 70 000 теста на ден. А Австрия обяви наскоро, че целта ѝ е да достигне 15 000 теста на ден.

За сравнение у нас се правят средно по 300 теста, като за първите 7 дни са направени 23 теста. Едва вчера Министерството на здравеопазването публикува данни колко теста са направени от началото на – 15 899 (към 5 април), като за една седмица са се увеличили близо 2 пъти (към 27 март са направени 6 500 теста). В това число попадат първите проби, вторичното тестване на някои пациенти и накрая двата теста, които се правят на пациент, преди да бъде изписан от болницата.

В началото тестовете у нас се правеха само в две лаборатории, но започна поетапно откриване на нови лаборатории. Това значително е повишило капацитета за тестване и този процес продължава, като скоро ще могат да се изследват между 2500 и 3000 проби за денонощие.

Оказва се обаче, че тестове у нас няма достатъчно, че да се направи масов скрининг на населението. Това е причината, поради която страната ни е сред изоставащите в ЕС.

„До миналата седмица бяхме с 1 200 теста на 1 млн. души, сега сме 2 200 на 1 млн.“, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че зад нас има страни от региона, но далеч пред нас са например Латвия и Словения.

По думите на Мутафчийски разкриването на лаборатории не е достатъчно за увеличаване на броя тестове.

„Все пак трябва да имаме и достатъчно тестове. Снабдяването с тестове е като с всички лични предпазни средства. Те не са някаква друга категория, която ей така се намира много лесно. Непрекъснато текат разговори, най-вече на междуправителствено ниво, защото вече частни доставчици много трудно се снабдяват с тестове и намесата на правителството е решаваща. В момента очакваме 70 000 броя от тестовете отделно от тези 600 000 PCR теста от ЕС. Кога ще пристигнат, ще ви уведомим“, каза Мутафчийски.

От части непрекъснатото съобщаване на новооткритите случаи е лъжовно, тъй като не може да бъде направена съпоставка между броя на тестовете, извършени в Германия и България.

  • В Германия са направени близо 1 милион теста, от които 100 123 са били положителни.
  • В България са направени 15 899 теста и са открити 541 случаи.
  • В Италия са направени почти 700 000 теста, от които 128 948 са положителни.
  • В Испания са направени 355 000 теста, от които 131 646 са доказани случаи.
  • Във Франция са направени 224 254 теста, а доказаните случаи са 92 839.
  • Във Великобритания са направени 195 524 теста, а доказаните случаи са 47 806.

Тоест, в България са направени 2 288 теста на 1 милион души, а в Германия, например, 10 962.

Дали и кога в България ще започне масово тестване предстои да разберем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!