Пуенсумът Гангхар
Източник: All Mauritius Images

Има още много върхове, които трябва да бъдат покорени по целия свят, но да бъдеш първият човек, който е направил това в днешно време граничи с невъзможното. Въпреки огромният напредък и постиженията в алпийското катерене, се оказва, че днес все още има върхове, където човешки крак не е стъпвал. И точно както връх Еверест е безспорно най-високият връх в света, така има и друг най-висок връх – а именно най-високият, който никога не е бил покоряван: Пуенсумът Гангхар.

На границата между Бутан и Тибет това природно образувание с височина 7750 метра, изградено от скала, лед и сняг, все още чака някой завоевател да достигне върха му. Това обаче никога няма да се случи, защото алпинизмът е напълно забранен в Бутан от 2004 г. насам. Според „Таймс ъф Индия“ местните жители смятат, че планините са обител на техните богове и духове – Гангхар Пуенсум се превежда като „белия връх на тримата духовни братя“.

Богове и чудовища

Преди няколко години изкачването на върха обаче е било възможно, а между 1985 и 86 четири различни експедиции са се опитали да направят това. Всички те обаче се провалят, а през 1994 г. изкачването на върхове с височина над 6000 метра вече е забранено от правителството от уважение към боговете. През 2004 г. е издадена и всеобща забрана за алпинизъм. Междувременно последната експедиция към днешна дата през 1998 г., при която японски екип предварително получава позволение за изкачване и лиценз, също се проваля поради публичните протести, предизвикани от новината за изкачването.

Затова не е и чудно, че планината, която все още не е била покорена, предизвиква любопитството и стимулира въображението на много алпинисти: Например американският оператор „SYFY“ пусна филм, наречен „Планината убиец“, в който Гангхар Пуенсум играе водеща роля като дом на чудовища убийци. Снимането на филма обаче едва ли се случило в самата планина: Според „Таймс ъф Индия“ планината дори все още не се изобразява на едно и също място на всички карти – поради което и един от първите екипи, който е искал да покори върха, изобщо не е успял да го намери.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук