затворени, заведния, ресторанти, помощ

Започва седми месец, в който коронавирусната пандемия продължава да ни държи на тръни. И макар че изказвания от рода на „яко ще се мре” и „няма да ни стигнат хладилните камиони” вече не се тиражират в публичното пространство, над нас още тегне страхът от неизвестното – какво ще се случи през зимата. Зачестиха предупрежденията, че идната есен и зима ще са най-страшните, че се задава втора, по-мощна вълна на коронавируса. Очакванията на специалистите са, че пандемията, в едно с традиционния есенно-зимен грип, ще доведат до много усложнена обстановка в страната, а и в света.

Какво се случи през последните 6 месеца в България?

От началото на пандемията у нас (началото на месец март) са направени над 450 хиляди теста. От тях са установени общо 17 600 случая, от които 4 300 продължават да са активните.

Това на практика означава, че около 3,9% от направените тестове са били положителни. Хоспитализираните пациенти към днешна дата са близо 800, а критични остават случаите на 55 пациенти.

Излекуваните от коронавируса (ако могат да се нарекат излекувани, тъй като все още никой не е измислил лекарство) у нас са 12 619, а жертвите надхвърлиха 700.

И пак в проценти – 72% от боледувалите вече са добре.

4% от инфектираните са починали. Но има още няколко различни начина, по които може да се изчисли смъртността:

  • Починали на база общото население у нас – 0,01%
  • Починали на 1 милион население – 100 души
  • Починали на база всички направени тестове – 0,15%
  • Починали на 100 000 души – 10 души

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ проф. Коста Костов каза следното:

„Параметрите на смъртността от COVID-19 в България не изглеждат толкова високи и не са по-високи от смъртността по време на най-тежките грипни епидемии у нас”.

Какви са пораженията?

Тогава следва да си зададем логичния въпрос: като не са умрели повече хора, защо си разрушихме икономиката?

И за малките деца вече е ясно, че идва тежка икономическа криза. Тази мантра се повтаря ежедневно от правителството и парламента. Но икономисти предупреждаваха за тежка икономическа криза през 2020г. още в края на миналата година, когато за коронавирус не се говореше. Тоест, това не е новина.

Новина е обаче, че стотици хиляди хора, не само у нас, но и в целия свят, останаха без заплати, заради т.нар. локдаун. Фалираха безброй много малки и семейни бизнеси. Хора вече гладуват, а на много им предстои.

Ресторантите, хотелите и голяма част от бизнесите в сферата на услугите бяха затворени повече от 2 месеца. Туристическият сезон у нас беше пълен провал. С над 80% са спаднали пътуванията към България на чужденци. А в бранша работят стотици хиляди хора, които, въпреки предприетите от правителството икономически мерки, или са останали без доходи, или им предстои.

Кому беше нужно?

Още един много важен въпрос – кой имаше интерес от цялата ситуация с извънредното положение, блокирането на икономиките, рестрикциите, забраните, затворените бизнеси?

Има два възможни отговора:

  • Политиците – какво по-удобно от това да забраниш на народа да излиза по улиците, да сложиш КПП-та на изходите на градовете? Извънредното положение беше добре дошло на голяма част от политиците.
  • Големите корпорации – другият възможен отговор е, че интерес от фалита на малкия бизнес имат големите корпорации. Особено благоприятно се оказа раздухването на тази криза.

И по всичко изглежда, че и едните, и другите постигнаха целите си.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!