заседнал кораб Вера су МОСВ

Заспиване на вахтения офицер е сред версиите за инцидента с „Вера Су”. Това потвърди следователят от Националната следствена служба Иво Ангелов.

„Вина със сигурност носят двама човека, срещу които има обвинение. Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба. Преди брега е трябвало корабът да завие наляво, но е продължил направо”, обясни той.

Има и съмнения за унищожаване или манипулиране на част от документацията на кораба. Проверяват се камерите.

„Действията на екипажа ни водят до това да мислим, че нещо не е както трябва”, каза Ангелов.

Очаква се екипът от Национална Следствена Служба да направи опит да се качи на борда, за да вземе необходимите документи.

„Ще влизат в трюмовете, в машинното помещение, ще се проверява има ли манипулация в навигацията”, обясни следователят.Ще бъдат проверявани и действията на Морска администрация.

Национална Следствена Служба е на място със собствена лаборатория, защото иска да провери и за замърсяване на водите. Възможно е в товара на кораба да има и нещо, което не е декларирано.

Според екипите на МОСВ, получените до момента резултати потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежното водно тяло, в което се намира заседналият кораб.

Резултатите от анализа на пробата потвърждават, че товарът на кораба е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!