6524 са излекуваните от коронавирус за последната седмица, отчете здравният министър по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Средната възраст на починалите е 70 години. Около 1/3 от леглата в интензивните отделения в страната са заети, като най-много са настанените в такива сектори в София, Шумен и Добрич, каза още проф. Костадин Ангелов.

Продължаваме да наблюдаваме положителната тенденция в страната и това ни дава уверение, че мерките срещу COVID-19 са дали резултат и вървим по правилния път. Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 хил. души население, каза още Ангелов.

„От тази седмица правим антигенни тестове сред учителите и непедагогическия персонал. От 3726 лица непедадогически персонал, 11 човека са дали положителен резултат.От 12 232 тествани учители, 26 човека са положителни“, съобщи здравният министър.

По отношение на мерките България, въпреки ниския индекс на строгост, продължава да поддържа ниски нива на заболеваемост, което показва, че ние умело ръководим пандемията и постигаме изключително добър резултат, коментира министърът.

Ангелов заяви, че разбира напрежението сред определени браншове, но не се обижда на квалификациите по негов адрес.

„В края сме на една много противоречива седмица. От една страна мерките дават резултат и трябва да бъдем радостни, че извървяхме този път. От друга страна обаче търпението на хората започва да се изчерпва. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно, но за да се върнем в него, трябва да сме здрави. Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес“, коментира министърът.

По думите му са били предприети най-адекватните действия и след време ще стане ясно, че са били правилни.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 2 седмици средната заболяемост е 125 на 100 000.

„Това ни отрежда 27-о място в ЕС по заболяемост и 6-о на Балканския полуостров. По отношение на смъртността тя достигна 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС“, заяви доц. Кунчев.

В момента у нас само 3 са области са в „червената зона“ със заболеямост над 120 на 100 000 – Враца, Кюстендил и Плевен. Други 6 области са в „жълтата“ група от 20 до 60 на 100 000. Най-ниска е заболеямостта в Търговище за последните 14 дни – 38 на 100 000, най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 000.

Строгостта на мерките у нас вече е под 40%, посочи шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той даде примери от 9-степенната скала за потенциален риск при определени ситуации.

„С 1 е да отвориш писмо от пощата, а с 9 – да отидеш на бар. С 9 са и религиозни събирания над 500 души, а също така и концертни зали без определени места. Следващите по опасност са ресторанти и фитнеси“, каза още Мутафчийски.

Той допълни, че ресторантите с външни помещения са с индекс на опасност 3. С такъв индекс са и посещаването на къмпинг или игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са с индекс между 6 и 7.

Рискът рязко спада – например в магазините, ако се контролира потокът от посетители.

Относно ваксините в момента има заявени количества за 5 вида, съобщи директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Това са  „Пфайзер/БиоНТех“ ,„Модерна“, „АстраЗенека“,  „Джонсън и Джонсън“ и „Кюървак“.

Количествата от първите две одобрени ваксини до средата на годината ще стигнат за ваксинацията на 1 млн. С очакващата одобрение утре ваксина на „АстраЗенека“ количествата до края на юни ще са достатъчни за ваксинацията на 2 млн. души.

Очаква се през април да почнат доставки и на четвъртата ваксина, чакаща одобрение – на „Джонсън и Джонсън“, с нея ваксинираните до края на юни нарастват на 2.4 млн. души. Ако до април или май започнат доставки и на „Кюървак“ количествата до юни ще са достатъчни за 2.5 млн. души. Извън това България чака ваксини до края на годината от още двама производители – „Санофи“ и „Нонавакс“. От тях се чакат до 4.5 млн. и 1.5 млн. дози.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук