ваксини, коронавирус

След запалването на македонския автобус на АМ „Струма“, при който загинаха 45 души, дни наред медии, телевизии, очевидци и експерти ни занимаваха с този проблем. През това време, най-силно се открои фактът, че обществото ни тревожно е спряло да се притеснява за  жертвите от ковид. От началото на пандемията броят на починалите от коронавирус в България е 28 542 души, което надминава българските жертви от Втората световна война, които са между 12 000 и 25 000. Нормално ли е това?

Вчера правителството на Словения обяви, че спира прилагането на векторната ваксина на Johnson & Johnson в страната, след като бяха потвърдени 2 смъртни случая, свързани с нея. И въпреки тях, словенците са доста по-доверчиви към ваксините в сравнение с българите.

От началото на пандемията в Словения са регистрирани 440 851 инфекции и 5533 смъртни случая, свързани с коронавирус. До момента Словения е приложила най-малко 2 677 280 дози ваксини срещу COVID. Напълно ваксинирани са

За сравнение в България процентът на напълно ваксинирани е

Да вземем за пример и Германия. Процентът на напълно ваксинирани там е От почти 6 000 000 заразени с коронавирус. Починалите са 102,552. Това е три пъти и половина повече загинали в сравнение с България, но при почти десет пъти повече заболели. Или отново изводът се повтаря – има много повече заразени, но умрелите са много по-малко.

Дали нежеланието за ваксиниране на българина не е резултат от мощната хибридна атака идваща от Русия? Или пък е заради специфичната глупост на българина, известен с националната си твърдоглавост? Отговорът не е ясен, но едно е сигурно – оправданията, че политиците (отново) са виновни е несъстоятелна, защото до момента няма такъв, който да е посъветвал обратното на ваксиниране. Склонни сме да виним всеки друг, но не и себе си – в случая политиците, но не и народа. А в действителност, виновен, че изгубихме почти 30 000 човека е само българският ни манталитет, не балканският, защото дори в съседна Сърбия ваксинирани са 45,1% от населението, а в РС Македония – 37,9%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!