Златогор Минчев
на снимката: Експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев

Златогор Минчев е консултант от БАН към Централната избирателна комисия във връзка с провеждането на местния вот.

Доц. Минчев, как върви подготовката на машинното гласуване за предстоящия местен вот?

Подготовката върви по график, и този път ще се справи държавата. Но трябва да отбележим, че за първи път се правят местни избори с машини. Това ще бъде предизвикателство, защото бюлетините са по-сложни и начинът, по който ще бъдат отчитани – броенето ще бъде ръчно, което ще забави процеса по отчитане на резултатите. Това беше въведено за първи път през април месец и в съчетание с видеонаблюдението, експериментът може да се каже, че беше успешен.

Но както се казва, само експериментът ще покаже доколко тази идея ще намери продължение във времето.

Иначе, що се отнася до технологията, гражданите я познават, софтуерът ще бъде нов.

Ръчното преброяване вероятно ще забави процеса…

За местните избори трябва да сме наясно, че нещата са по-различни по отношение на точността. Тоест, тук и пет гласа могат да обърнат резултата в по-малките населени места, където има машинно гласуване. Това преброяване ще бъде бавно, за да бъде прецизно. Ако се направи, както на хората им е иска – възможно най-бързо, за ден, ден и половина, ще има много грешки. Няма как да бъде другояче. Или трябва да приемем факта, че по-бавно ще излязат резултатите, или да очакваме проблеми при отчитане на резултатите, ако трябва да стане по-бързо.

Машините имат възможност да отчитат резултатите и те да бъдат сравнявани с преброяването на ръка, но към момента Изборният кодекс не позволява това нещо, а то значително би облекчило процеса.

Има ли някакъв проблем по осигуряване на машините?

Единственият проблем по осигуряването на машините е само в едно – че нямаме достатъчно машини, които да са в резерв. Към момента избирателната комисия не е предвидила този вариант и ако се повреди една машина, преминаваме на хартия. Именно едно такова смесено отчитане на резултатите ще забави тяхното финализиране. Иначе няма проблем с наличните машини, те работят.

Малко по-сложно ще бъде гласуването на машина от гледна точка на това, че се прехвърлят четири бюлетини, но като цяло гласуването с машина ще бъде много по-удобно, отколкото с голямата хартиена бюлетина.

Което означава, че машините все пак по някакъв начин ще облекчат процеса…

Със сигурност, като се използват машинно преброените резултати дори и за контрола. Преди обявяване на крайните резултати много биха се улеснили нещата за отчитащите резултата. По-малко грешки ще има.

Да очакваме ли да се повторят гледки като тези в зала „Арена Армеец“, НДК, зала „Универсиада“?

Ако не се промени начинът, по който се събират резултатите, най-вероятно ще бъде много по-натоварено. Ако се променят нещата по места, няма да е така. Тоест, да се направят на различни нива резултатите, а не както е сега в момента, предвид факта, че говорим за местни избори, би могло това да се избегне.

Тоест, говорите за организация на ниво ОИК?

Общински избирателни комисии, които много могат да облекчат процеса.

Знаем, че има проблем с квалификацията на членовете на комисии. Вече свикнаха ли да боравят с машините или има още какво да се подобри там?

Не мисля, че с машините има проблеми. Там, естествено, могат да възникнат технически проблеми, което е неминуемо при всяка технология. По-скоро проблемът е при видеонаблюдението, но като за пилотно въвеждане, мисля че добре се справихме. Имаше проблеми с това как да бъде пуснато видеото, къде да бъде поставено устройството, въпреки инструкциите.

По-скоро трябва да въведем обучение и някакъв вид контролен изпит за тези избирателни комисии, за да сме сигурни, че наистина са разбрали какво им е предоставено. Би било хубаво по някакъв начин да се осъществява контрол – ОИК с помощта на ЦИК да направят едно, така да го кажа – самопроверяващо се обучение. Не става дума за оценки, а просто за един тест, който да е добре оформен, за да сме сигурни, че алгоритъмът е добре разбран и да няма обърквания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук