Гърция се нуждае от още реформи. Това заяви германският финансов министър и идеолог на гръцката спасителна програма Волфганг Шойбле. Той изрази категоричната си позиция, че Атина ще трябва да се раздели с членството си в еврозоната, ако иска премахване на част от дълговете си. В интервю за германската телевизия ARD  той допълни, че подобно опрощаване на средства би означавало нарушаване на европейските правила.

„Ние не можем да предприемем орязване на дълга за член на европейската единна валута. Това е изключено от  рамките на Лисабонския договор. Ето защо Гърция ще трябва да напусне единната валута. Натискът върху Гърция да изпълни реформите, трябва да бъде поддържан, за да стане страната конкурентоспособна, в противен случай не може да остане”, заяви Шойбле.

И тъй като външната конкурентоспособност, т.е. девалвация, е невъзможна, Гърция ще трябва да го постигне с други средства, като това може да включва дори по-ниски заплати.

По-рано тази седмица от Международния валутен фонд обявиха, че държавният дълг на Гърция е неустойчив и ще остане такъв, дори и страната да изпълни всички свои ангажименти от спасителната си програма.

Според МВФ гръцкият дълг е цялостно неустойчив и по тази причина той не може да се включи в изплащането на нови кредити, освен в случай, че бъдат приети допълнителни условия, които биха включили отписването на значителна част от дълга от страна на европейските кредитори и провеждането на допълнителни мерки за съкращения.

В същото време лидерът на ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия в Германия Кристиан Линднер, също коментира темата. Той също заяви, че  Гърция би трябвало да напусне еврозоната и тогава да й бъде облекчено дълговото бреме. Според него обаче страната трябва да остане в ЕС, за да може да получава субсидии.

„Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма намерение да изпълни договорените реформи, така че стратегията е необходимо да бъде променена”, допълни Линднер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук