Поправки в изборните правила, предвиждащи мажоритарен избор в два тура за всички 240 народни представители, внесе ГЕРБ в парламента, но остави най-спорната част от промените в – прерайонирането на държавата, на президента, съобщава mediapool.bg. Проектът беше представен в Народното събрание в четвъртък от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и още няколко юристи от ГЕРБ.

В предложението са разписани техническите текстове и принципите за промяна на избирателната система, но според тях президентът с указ трябва да определи кои ще са едномандатните райони.

Проектът не решава и друг важен проблем за този вид избори – мъртвите души в избирателните списъци. Активна регистрация във вид на заявления за гласуване се предлага само за българите в чужбина. Те обаче ще гласуват по постоянния си адрес в България. Това предполага, че във всяка избирателна секция зад граница трябва да има 240 листи на всички райони, между които гласоподавателят да намери адреса си. За улеснение от ГЕРБ предвиждат въвеждане на машинно гласуване в чужбина.

Гласуването в чужбина e основната разлика със законопроекта „Манолова“, който тя изготви съвместно с „Шоуто на Слави“, инициатор на националния референдум, довел до изборните поправки. Хората на Трифонов и омбудсманът предложиха 9 едномандатни района извън страната и не предвиждат Критика към този проект отправи говорителят на ЦИК Цветлозар Томов. По думите му той лишава 16.5 процента от избирателите зад граница от право на глас.

Проектът, внесен от ГЕРБ предвижда още за депутат да бъде избран този, който е получил най-много гласове, ако се стигне до балотаж между двама. Ако народен представител стане министър, неговото място остава празно.

От текстовете не става ясно как ще гласуват българите с двойно гражданство и постоянен адрес в чужбина.

Управляващата все още партия не успя да обясни как ще става районирането за избор на всеки от 240-те депутати. Юристите на партията твърдят, че държавният глава има всички механизми да извърши това с президентски указ, ползвайки услугите на ЦИК, ГРАО и други институции с отношения към административното делене на държавата и изборния процес.

Депутатите от ГЕРБ са приложили и кратка оценка на въздействието на законопроекта, но не стана ясно нито кой я е изготвил и по какъв критерий. Кирилов обясни само, че тя е „дадена от наши експерти“ и сочи положителен ефект от промените.

Не е ясно дали народните представители ще успеят да приемат промените в Изборния кодекс, тъй като остават броени дни до разпускането на парламента, който преди ден отказа да включи в дневния си ред одобрението на резултатите от референдума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук