Лицензът за V блок на АЕЦ “Козлодуй“, който изтича през септември, ще бъде подновен в срок, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов в отчет за дейността ù през миналата година.

Очаква се разрешението, със срок от 10 години, максималният позволен у нас в ядрената област, да бъде издадено до края на март.

Изследването на оборудването на блока за удължаването на живота на реактора до 2047-ма беше извършено от консорциум между руските компании „Русатом Сервис“ и „Росенергоатом“, както и френската „Електрисите де Франс“ (E Де Еф).

Костов съобщи също, че АЯР продължава да разглежда подадените от АЕЦ „Козлодуй“ документи за използването на ново ядрено гориво в V блок, производство на руската компания ТВЕЛ. От миналия ноември то е частично заредено в VІ блок на централата, след анализ на безопасността. Очаква се операторът да получи одобрение за поетапно зареждане с новото гориво до края на март 2017-та., за да може да се вложи част от него при плановия годишен ремонт на реактора. То ще повиши топлинната мощност и на двата реактора до 104 процента.

За осъществяване на този процес от страна на производителя на гориво – руската компания ТВЕЛ е извършено обстойно изследване и анализ на безопасността, специфични за проекта и условията на експлоатацията на двата блока в атомната централа в Козлодуй. Отделно анализи е извършен както от експертите на централата, така и от независимите специалисти от ядрения регулатор, стана ясно от обясненията на Костов. Той допълни, че в периода 2015-2016-та е извършен регулаторен преглед на документите, както и експертиза.

В Агенцията за ядрено регулиране досега не е постъпвала заявка от друга компания за зареждане на ядрено гориво, освен от руската ТВЕЛ. Припомняме, че неотдавна се появи информация, че след 2020-та АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да диверсифицира източниците и в този смисъл като евентуален доставчик беше посочена американската „Уестингхаус“. Експертите от АЯР обаче имат поглед върху работата на това гориво в украинските АЕЦ и тя не е съвсем безпроблемна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук