Фермерите в Гърция обявиха, че започват протестни действия на 23 януари. Това означава, че се очакват блокади на пътища, включително на пропускателните пунктове на българската граница.

Още през декември над 180 земеделски производители се събраха в град Лариса и решиха през януари да организират национални блокади. Седмица по-рано земеделците планират да излязат на площадите в селата и да организират блокади, които на 23 януари да прераснат в масови. Фермерите казват, че изискванията им не са се променили и те са срещу данъчните реформи, като настояват за стабилност в сектора и сигурност.блокада на границата

Припомняме, че през януари и февруари 2016 година гръцките фермери отново блокираха граничните пунктове с България – този път за над месец. Това създаде огромни проблеми за превозвачите и бизнеса.

В отговор на гръцкия протест, българските шофьори се заканиха също да блокиран границата. Тогава правителството призова българите да не го правят с уверението, че гърците повече нямало да блокират.

Най-дългата блокада миналата година беше на ГКПП „Кулата-Промахон”, като това засегна главният международен път Е-79.

Над 40 дни имаше блокади и на другите гранични пунктове, като ГКПП „Илинден” – Ексохи”, ГКПП „Капитан Петко войвода” – „Ормениеон”, ГКПП „Маказа” – „Нимфея”.

Движението на автомобилите бе спирано многократно и то за часове наред.

Всеки ден имаше огромни километрични опашки от автомобили по граничните пунктове.блокада на границата

Тогава Борисов постави срок за падане на блокадата на българо-гръцката граница и заяви, че ако това не стане, то ще се смята, че гръцката блокада е насочена към България.

В крайна сметка гръцката блокада падна с обещанието повече това да не се случва, но за 23 януари 2017 г. отново гръцките фермери се заканиха да спрат движението по границата.

Гърция е специалист по блокади на Балканите, тъй като по подобен начин блокира периодически и границата с Албания, както и тази с Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук