На снимката: Мемориалът на жертвите на комунизма, който беше изграден в София

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд.

На този ден през 1945г., Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, 3 правителства начело с премиерите, 47 военни, 9 секретари на цар Борис III, издатели на вестници, генерали и полковници. 1 февруари остава в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Присъдите са обявени към 16 часа, държавното радио предава на живо. Свикан е митинг и площадът около Съдебната палата и дори фоайетата са пълни с хора, които викат „смърт”. На близките не е разрешено да се срещнат с осъдените.

Екзекуцията е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари над изровена от бомбардировките яма в Орландовци. Поради хаотичната стрелба проф. Александър Станишев, прочут лекар кардиолог и министър на здравеопазването в две правителства, притеснен да не бъдат заровени и живи хора, помолил да провери дали всички са умрели, след като проверява бива застрелян в тила.

По-късно ямата е засипана със сгурия, след това превърната в бунище, за да не ходят близките на поклонение.

Решението 1 февруари да се отбелязва като ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, бе взето от кабинета на Бойко Борисов през 2011г., по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Около 150 граждани се събраха днес пред Мемориала на загиналите при комунистическия режим. С минута мълчание, на колене и запалена свещ гражданите почетоха паметта на хилядите загинали. Отслужена бе и заупокойна литургия.

На церемонията от името на ГЕРБ цветя и венци бяха поднесени от бившия председател на парламента Цецка Цачева и Димитър Главчев.

Във Фейсбук Бойко Борисов написа, че днес се покланяме пред всички, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода.

„Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има”, пише още Борисов.

Освен ГЕРБ, цветя поднесоха и представителите на ПП „Нова република“ Методи Андреев, Мартин Димитров и Трайчо Трайков.

Реформаторският блок също почете жертвите на комунизма. Те поискаха част от концентрационния лагер в Белене да се превърне в място за почит. Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“ припомни, че на едно от последните си заседания кабинетът „Борисов 2“ е прехвърлил имота на община Белене с идеята да започне изграждането там на мемориал за жертвите от тоталитарния режим.

Отявлени демократи, сред които Стефан Софиянски, Евгени Михайлов, бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов също дойдоха да сведат глави в памет на жертвите на комунизма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук