От въвеждането на пръстов индентификатор, заявките в болниците са намалели с около 10 млн. лв. В НЗОК има данни за това – аз стоя зад думите си с отчетите на касата. Това заяви бившият министър на здравеопазването Петър Москов пред бТВ заради твърденията на служебния здравен министър Илко Семерджиев, че трябва да отпадне пръстовия отпечатък и да се въведе здравна карта.

Според Москов, това са идеи от 90-те години на миналия век. По думите му, „като влезете в едно лечебно заведение, стандартът е начин да се покаже дали сте доволен, или не“.

Бившият министър на здравеопазването твърди, че няма как без наличието на доказателство, че сте в болницата, да се види как сте лекуван.

„Въвеждането на контрол е главно за регулиране на публичните финанси”, подчерта той.

„Мястото и ролята на държавата е да инвестира в здравна система”, каза още Москов.

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев обвини предшественика си – Петър Москов, че е оставил във ведомството хаос и се закани да отмени системата за влизане в болниците чрез пръстов идентификатор.

Двамата влязоха в задочен спор през медиите. Служебният здравен министър Илко Семерджиев заяви, че в края на декември под натиска на Москов, надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. И обясни: „Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева. Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари“.

Москов контрира: „Всичко това, което чувате – отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в Касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми.

Пръстовият идентификатор беше въведен във всички болници като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум 477 000 лева, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук