Над половин милиард лева в общи линии дължат болниците към края на 2016-та. Основният дял от дълга, около 417 млн. лв. е на държавните здравни заведения, а на общинските  се падат околи 91 млн. лв. Съобщението дойде от заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. По думите му, само за последните три месеца на миналата година, дълговете са нараснали с 8,57% или с близо 33 млн. лв.

Задължението е натрупано през последните 10 години. Старозагорската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Ст. Киркович” има най-много дългове – над 21 млн. лв., следва Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) – с 18,39 млн. лв., „Александровска” – 16,43 млн. лв. На четвърто място по дългове е „Пирогов” – 14,02 млн. лв.

При болниците с общинско участие най-голяма задлъжнялост имат лечебните заведения в София град, в Тутракан и Дулово, както и в областите Пловдив, Велико Търново и Благоевград.

„Служебният екип готви и промени в закона за здравното осигуряване, с които ще се даде възможност за ускорен правен процес при спорове между НЗОК и лечебните заведения в болничната и извънболничната помощ. Целта е да се признаят функциите на НЗОК”, посочи още Гайдов.

От здвавното ведомство коментираха и оставката на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ. Поводът беше решението да се изпрати 9-годишно дете на лечение в Германия, без да поиска мнението на националния консултант. Така той напрушил правилника за работа на Фонда. Проф. Пилософ ще остане на поста до назначаването на негов заместник.

Той оглавява организацията от април 2016г., след като старото ръководство, начело с директора Павел Александров, беше отстранено от тогавашния здравен министър Петър Москов. Рокадата беше съпътствана с полиция, арести и твърдения за злоупотреби, които и до момента не са доказани.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук