Със скандал и 30-минутно закъснение започна извънредното заседание на НС, свикано за днес. Според предварителната програма, народните избраници трябваше да гласуват промени в 7 закона.

Депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) възрази срещу отпадането на два законопроекта от дневния ред на пленарното заседание. Той настоя народните представители да започнат работа с второ гласуване на промените в Закона за задълженията и договорите, които минаха на първо четене преди няколко месеца. Попраяките предвиждат наказателната лихва при просрочие да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 8-процента. Сега тя се изчислява плюс 10-процента.

Предложението на Петър Славов не беше прието. Според реплика на Данаил Кирилов от ГЕРБ, текстовете щели да позволят на много олигарси с непогасени задължения към хазната да платят по-малко, както и да намали лимита на годишния процент на разходите по бързите кредити.

От дневния ред отпадна и вторият законопроект е за лихвоточките, внесен от депутата от РБ Вили Лилков.

Днес е тъжен ден за борбата с монополите в България, което се видя от гласуването на дневния ред в пленарна зала. В петък инициирахме подписка за извънредно заседание днес с две основни точки – Законът за задълженията и договорите, отнасящ се за промяната на наказателните лихви и Законът за лихвоточките”, заяви Петър Славов.

Това, което се случи след това, подмяна на дневния ред, говори само за себе си.Законопроектите са подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, която казва, че хиляди граждани пишат писма по тази тема”, допълни той.

Депутатите коментираха още кога да са предсрочните избори. От БСП предлагат 26 март, а от ГЕРБ – 2 април. Решението обаче ще вземе новоназначеният държавен глава – Румен Радев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук