Ако водачът на автомобила е нарушил правилата за движение по пътищата при инцидент с пешеходец, вината ще е единствено негова. Около тази теза се обединиха депутати от транспортната комисия, които единодушно приеха промени в Закона за движение по пътищата. Те предвиждат да бъдат премахнати текстовете, според които пешеходецът трябва да преценява скоростта на идващия автомобил.

Поводът за измененията беше тълкувателно решение на ВКС от 22 декември 2016-та, според което пешеходец може да е съпричинител на катастрофа.

Промените бяха инициирани от народния представител Нели Петрова с подкрепата на колегите ѝ от ГЕРБ и председателя на транспортната комисия Настимир Ананиев. Дъщерята на Нели Петрова – Лора, загина на пешеходна пътека във Варна, блъсната от моторист.

В края на март върховният наказателен съд намали наказанието на водача на мотора Диян Станчев на 2 г. затвор, но решението на мнозинството от състава на съда, че Лора Казанлиева е съпричинила инцидента, предизвика гневни реакции.

„Водачът, който е нарушил правилата за движение и има отношение към съответното ПТП, трябва да носи отговорност“, каза Нели Петрова. Според нея няма друга европейска държава, в която пешеходецът да няма права.

„Надявам се, че ще успеем в оставащото малко време. Това би бил добър завършек на 43-ото НС. Да направим нещо за цялото общество, да въздействаме на шофьори, но и на пешеходци. И двете страни имат задължения“, каза Петрова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук