България получава достъп до 210 млн. евро в рамките на новия период на действие на два фонда – на евроейското икономическо пространство (ЕИП) и този на правителството на Норвегия. Парите са увеличени с около 84 млн. евро спрямо предходния интервал.

За 2014-2021-ва, ЕИП разолага с  115 млн. евро и ще финансира проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата. Чрез Норвежкия финансов механизъм 95,1 млн. евро ще бъдат насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи. В допълнение с 15,5 млн. евро ще се финансират проекти на гражданското общество и близо с 1 млн. евро ще бъдат подкрепени инициативи за тристранен диалог и достойни условия на труд.

„Основната задача при разработване на програмите е да определим  мерки, които по ефективен начин да допринесат за намаляване на социалните и икономически различия в Европейското икономическо пространство и задълбочаване на двустранните отношения между България и страните-донори“, отбеляза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова по време на обявяването на програмите.

„Не трябва да приемаме тези средства като благотворителност, защото те са изключително важни и за двете страни, както за България, така и за страните-донори“, заяви Каре Елтерваг, съветник по двете програми в посолството на Норвегия в Румъния, България и Молдова.

Страната ни получава средства от двата фонда от лятото на 2011 -та, когато беше подписан меморандум за изпълнението им за периода  2009-2014-та между България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия и Меморандумът.  През първия период на програмите средствата бяха общо 126.6 млн. Евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук