Признатият драматург, поет и писател Стефан Цанев отказа наградата „Златен век“ на Министерството на културата, тъй като със същото отличие е бил удостоен и последният началник на 6-ти отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, известен като „Гестапото“, съобщава mediapool.bg.

В отворено писмо Цанев пояснява причините за отказа: „На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла „Процесът против богомилите“ в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда“. Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие „на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим“.

В писмото на Стефан Цанев посочва още: „Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви. Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт“.

В отговор на публичния отказ,  в характерния си стил министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заяви, че все още не е решил дали Стефан Цанев да бъде удостоен с наградата, така че нямало смисъл в аванс да я отказва. Рашидов посочи още, че не вижда причина да не награди Димитър Иванов и в същото време се самоопредели като жертва на Държавна сигурност.

Припомняме, че през лятото на 2016-та се разгоря ожесточен спор между Вежди Рашидов и скулптора проф. Велислав Минеков за връзките на министъра на културата със застреляния Илия Павлов, сочен като основател на групировката „Мултигруп“. Минеков припомни, че през емблематичната 1996-та, известна още като годината на хиперинфлацията, Рашидов бил обявен за „Главен Мултак“ с декларация от служители на същия консорциум за негов рожден ден. Драматичната сцена била заснета от Рангел Вълчанов и Тодор Колев, и днес е част от архива на БНТ. Според изявлението на Минеков този акт е документиран на фона на гладен бунт, като следствие на банковия крах и грабежа на спестени пари на хората у нас през 1996-та.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук