Европейската банка за възстановяване и развитие инвестира 32,7 млн. долара в мина за добив на злато и сребро в българския Крумовград, насърчавайки прилагането на най-високите стандарти в индустрията.

Банката придобива 9,99% акционерен дял от проекта, чийто изпълнител е „Дънди прешъс металс”.златна мина

Канадската компания е лидер в минния добив и преработката на злато и мед. Тя стъпи на българския пазар през 2003г. с придобиването на златната мина в Челопеч. Европейската банка развитие подпомогна модернизацията и развитието на този проект, чрез жизненоважна инвестиция, която позволи прилагането на най-добрите практики в сектора.

Разширявайки дейността си в България, „Дънди прешъс металс” планира да инвестира 184 млн. долара в рудника в Крумовград. Компанията смята да въведе технологични иновации, които ще преобразят ключови аспекти от минното дело.

Инвестицията ще подобри ефективността и безопасността чрез усъвършенствана телекомуникационна система, основана на интернет. По този начин ще може да бъде изпращана, получавана и анализирана информация, с помощта на която ще се гарантира оптимизиране на разходите и управление на риска. С тази нова система ще се положи началото на интегрирано съоръжение за управление на отпадъците, по-добро качество на рециклираните материали и подобряване процеса на флотация. Очаква се мината да заработи до края на 2018г.

Директорът „Природни ресурси“ в ЕБВР Ерик Расмусен заяви, че Дънди прешъс металс” е дългосрочен партньор на Банката в България.

„След като вече сме акционери, обмисляме варианти за коопериране на следващо ниво. Това партньорство ще ни позволи да усъвършенстваме стандартите в минния сектор, да се фокусираме върху иновациите, устойчивостта и възможностите за откриване на работни места.”

Главният изпълнителен директор на „Дънди” Рик Хаус коментира, тази стратегически инвестиция е голяма подкрепа за проекта в Крумовград, както и за социалната отговорност на компанията.

„Ръководството на „Дънди прешъс металс” очаква с нетърпение бъдещите проекти с Европейската банка за развитие. Проучваме възможността нашия бизнес да се разрасне, а проектът в Крумовград да заработи в края на 2018г. ”

Добивната промишленост и металообработването са ключови сектори за българската икономика. Те представляват около 20% от стойността на годишното промишлено производство и 12 на сто от годишния износ. Добивният сектор дава работа на близо 26 000 души и значителен източник на заетост за свързаните индустрии.

Като акционер на „Дънди прешъс металс”, Европейската банка за възстановяване и развитие ще се ангажира с привличането на работници за устойчив добив в България. Банката ще промотира партньорството с помощта на българските университети. Ще бъдат създадени стажантски програми, златна минакоито да повишат интереса на младите хора към минната индустрия. Ще бъдат създадени много работни места за жени, в този традиционно мъжки бранш.

Насърчаването на чуждите инвестиции, внедряването на технологични иновации в икономика, както създаването на работни места, особено в най-бедните региони на България, са основните приоритети на Европейската банка за възстановяване.

Пред тази година ЕБВР инвестира 620 млн. евро в българската икономика. През следващите години, Банката ще се стреми да запази нивото на инвестиции от около 200 милиона евро годишно, в отговор на местното търсене.

С инвестирани 3,4 млрд. в 230 проекта, ЕБВР е един от най-големите институционални инвеститори в България. Около 80 на сто от инвестициите на Банката в България са в частния сектор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук