Навръх Коледа 54 000 души от германския град Аусбург ще бъдат евакуирани заради открита невзривена бомба с тегло над 1 тон от Втората световна война, съобщава АП.

Средновековната катедрала и сградата на общината попадат в зоната, която е отцепена, а хората, които нямат възможност за престой при близки ще бъдат настанявани в местните училища. Служителите на реда обясниха, че хората могат да вземат със себе си домашните си любимци в приютите. Тази сутрин градският транспорт ще бъде безплатен.

Полицията уточни, че е невъзможно точно да каже колко време ще отнеме обезвреждането на бомбата. Планираната евакуация е най-масовата по рода си в Германия от края на войната насам. Последният път, в който властите прибегнаха до такава мярка, бе през 2011 година, когато отново, заради открита бомба в Кобленц, над 45 хиляди души трябваше да напуснат домовете си.

Големи части от Аугсбург са били разрушени на 25-26 февруари 1944 г., когато градът е атакуван от стотици британски и американски бомбардировачи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук