Ще бъдат осигурени допълнително средства за машинни гласуване, заяви служебният финансов министър Кирил Ананиев в сряда.  Колко точно, обаче, още не е ясно.

От друга страна, от доста време се знае, че трябва да се даде право на избирателите да гласуват машинно, ако желаят, както и че ще има предсрочни парламентарни избори.  За да се автоматизацията на изборния процес, обаче трябва да бъде обявена обществена поръчка, да се закупи и свърже съответното оборудване. А до изборите остават месец и половина. От ЦИК  обаче никак не са се забързали. Тепърва предстои да бъде обявена обществената поръчка за машините.  До скоро от Комисията смятаха „да минат метър“.

Миналата сряда Върховният административен съд (ВАС) постанови, че трябва да се въведе машинно гласуване във всички секции, а не само в 500, както възнамеряваше ЦИК. Решението на съда беше в отговор на жалба на Мартин Димитров и Петър Славов от „Нова Република“ срещу плановете на Избирателната комисия да запази броя на секциите, в които по време на президентските избори експериментално беше въведено машинно гласуване.  Изборният кодекс (ИК) въведе през 2014-та правото избирателите сами да решават дали да гласуват с хартиена бюлетина или машинно. Заради техническата сложност при изпълнението на идеята обаче депутатите отложиха въвеждането й.  Според решението на ВАС от 1 февруари, ЦИК не може повече да отлага въвеждането на машинно гласуване.

Машинното гласуване се практикува в много страни от ЕС. То е по-евтино,  изисква по-малко усилия, защото се намалява броя на отпечатаните бюлетини, както и на тези, които ще се броят. Намаляват се и усилията, свързани със събиране  и предаване на бюлетините. Все сериозни недостатъци на българските избори у нас и зад граница, дължащи се на организационната немощ на администрацията.  При машинното гласуване отпада и опасността от купен вот. А отчитането на резултатите става веднага след приключването на изборния ден.  Въпреки това по някаква странна причина, то не се случва, а периодично започва да се говори за гласуване през интернет.  Опитът по света показва, че гласуването през интернет е много несигурно.

Според решението на служебния кабинет, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи  и ЦИК, трябва да направят предложение каква сума да бъде заделена за машинното гласуване, а парите ще дойдат от преструктуриране на бюджета.

За изборите и служебния кабинет, който ги организира, в държавния бюджет до момента са  заделени около 30 млн. лв. При една по-навременна организация, част от предвидените средства за гласуване с бюлетини, можеше да бъде насочена към закупуване на машини.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук