От края на миналата седмица хиляди софиянци стоят на студено или се оплакват от слабо парно, заради повреди на „Топлофикация“. В сряда сутринта общинската фирма  съобщи, че вече е възстановено топлоподаването в кварталите „Младост“, „Слатина“ и част от „Дружба“ 1, но без парно и топла вода от вторник вечерта остават „Люлин“ – 3, 4, 5 и 6, като се работи по отстраняване на повредата. Жители на „Младост“ обаче твърдят, че от събота са без парно и това продължава, според други пък топлоподаването е съвсем слабо.

От „Топлофикация“ обясняват, че оправят пробити тръби заради токовия удар в трафопост ЕСО, който довел до хидравличен удар и до течовете.

Топлофикацията от понеделник дава обяснения пред енергийното министерство, КЕВР, а от сряда и пред собственика си – Столичната община.

Отделно енергийният министър Николай Павлов обяви, че ведомството му започва идния понеделник проверка на техническото състояние на дружеството и ако то не отговаря на изискванията, ще бъде санкционирано. Колко точно ще е глобата, зависи от степента на нарушението.

Омбудсманът Мая Манолова пък посъветва потърпевшите от авариите да заведат жалби до дружеството с претенция за неустойка.

 „В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда. Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя“, обясниха от офиса на обществения защитник.

Манолова също така призова регулатора да провери дали общинското дружество изпълнява инвестиционната си програма, тъй като по нейни данни то е ремонтирало едва 1.4 км топлопреносна мрежа при заложени 21 км. С тези темпове ремонтът на 1000-километровата мрежа ще бъде обновена след 1000 години“, посочи омбудсманът. Тя настоява енергийното министерство да предприеме нормативни промени, които да доведат до това сметките за топлоенергия да отговарят на реално ползваната услуга.

По закон, топлоснабдителното дружество може да поиска от кмета на София разрешение за ограничаване на топлоподаването до отстраняване на проблема. От Министерството ан енергетиката обаче не знаят дали такова искане е било отправено към Йорданка Фандъкова. Според ведомството,  26 години не са се случвали подобни ситуации с парното в София.

В същото време Павлов обясни, че състоянието на енергийната система на страната е стабилно и дори и да изключи единият от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, съществуващите мощности ще се справят се енергийното натоварване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук