Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс, заяви, че администрацията на Тръмп обмисля да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, предава „Ройтерс“.

В изказване, по време на годишния Републикански еврейски конгрес той заяви, че администрацията на Доналд Тръмп разглежда „допълнителни стъпки, с които да покаже подкрепата си към Израел, включително – обмисля се дали да бъде преместено Американското посолство в Йерусалим.“

По време на кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп, екипът му често споменаваше идеята посолството на САЩ да бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим. Но откакто той встъпи в длъжност, се изказаха различни мнения по този въпрос. Възможно е вече решението да е назряло.

Според изявление на Външното министерство на Израел, нито една страна, не е преместила до момента посолството си в Йерусалим.

В изявлението си, Пенс още подчерта, че са отправени предупреждения към Иран.

Ще отстояваме  провокациите и опитите на Иран за дестабилизация на региона и арабския свят. Президентът вече уведоми аятоласите в Техеран, чиято страна е основен спонсор на тероризма, да си сверят часовника.

Белият дом изпрати официална нота към Иран на 2 февруари, а поводът беше извършен опит от Техеран с балистична ракета. В документа пише, че се обмисля отговора на агресивните действия на Иран в района, които повишават напрежението.

Докато точните намерения на Съединените щати още са неясни, новата администрация заяви, че изпратената нота означава нови санкции срещу Иран, за да се ограничат опитите за нарушаване на ядрената сделка, подписана  между Техеран и предишния американски президент Барак Обама.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук