8 март

На Международният ден на жената отдаваме признание за икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол.

В началото празникът бил политическо събитие, организирано от социалистичестаката партия в САЩ (днес – демократическата), което с течение на годините се превръща в част от културата на много държави.

На тази дата преди 160 години се провежда масов протест на жените работнички от шивашките и текстилни предприятия. Наричат го „маршът на празните тенджери“. Така, Международният ден на жената възниква от движения за подобряване условията на труд.

Към идеята през 1910 г., се присъединява социалистическия интернационал в лицето на германката Клара Цеткин. Приема се всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Целта е да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Много хора все още считат деня за комунистически празник, а други смятат, че това е добър повод мъжете да изразят уважението си към нежната половина от обществото.

Въпреки постигнатото в сферата на човешките права и равнопоставеността между половете, все още според световните статистики, 70% от всички бедни хора по света са жени, две трети от всички необразовани деца са момичета, а всяка трета жена в света поне веднъж в живота си ще бъде жертва на физическо или сексуално насилие.

В София днес ще се проведе шествие за правата на жените, организирано от Българския фонд за жените. Дамите могат да се возят в безплатни „женски таксита”, като част от кампанията #ДамиКарат, а  посланието е че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола.

В Австралия пък ще сменят пола на светофарите. Вместо традиционната мъжка фигурка, ще се появи силует с пола. Целта е да се повиши информираността за равенството между половете, но много от местните се чудят дали експериментът, който трябва да продължи 12 месеца, е наистина полезен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук