Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов
На снимката: Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Волен Сидеров от ОП, след срещата в сградата на НС с премиера Бойко Борисов.

Обединените патриоти (ОП) внасят нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица. Лидерът на Атака Волен Сидеров уточни, че става дума за т.нар. частен фалит.

С този закон защитаваме интереса на обикновения човек, на физическото лице, което, при задлъжнялост и невъзможност да плаща, да не може да бъде ограбвано повече от някакви рамки. Да бъде в рамките на това, което дължи. Правим защитна фигура, с която човек, който има дългове, да не бъде преследван до края на живота си заради тях, каза още Сидеров.

Това е нова законодателна инициатива на Обединените патриоти за премахване на фигурата на вечния длъжник. Във вече направените предложения за промяна на ГПК, искаме абсолютна давност от 10 години за всички видове задължения, сега надграждаме, обясниха от групата на Обединените патриоти.

В пакета от законодателни инициативи, в които има проекти на всички парламентарни партии, конкретното предложение за 10 годишна давност за неизплатени кредити поради невъзможност на лицето-длъжник, беше подкрепено на първо четене в пленарна зала. От ОП очакват то да бъде гласувано и на второ четене.

Решаващ въпроса за премахването на фигурата „вечен длъжник“ и за частния фалит е чакащият разглеждане нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица. Този закон бе внесен за разглеждане миналия мандат на ГЕРБ, но той така и не стигна до пленарна зала.

България е една от трите европейски държави, които нямат закон за частния фалити, припомниха днес депутатите от ОП.

От хипотезата се изключва защита на недобросъвестни лица със задължения, на извършители на престъпления или административни нарушения. За да се позове на тази защита, лицето трябва да е работило поне три от последните пет години.

Защитата, която предвижда предложението на ОП, е за срок от 10 години – след което спират да текат всички наказателни лихви и неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите, разясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

Разтоварваме длъжника от лавинообразно нарастване на дълга. Сега едно лице, ако, например, е закупило апартамент и на третата година след като е плащало само реално лихви, главницата не е намаляла, на третата година от обслужването на кредита, ако то остане без работа, изведнъж ще се окаже, че дължи много повече от първоначално взетите пари. Въпреки, че три-четири години по задължението към банката е плащано. Този законопроект регулира именно тези проблеми, поясни депутатът от ОП.

От фракцията уточняват още : предлага се горна граница от 150 000 лв. за кредитите. Защо? Защото това е сума, необходима, примерно за покупка на средно голям апартамент. Т.е. искаме защита за средния българин, а не на кредитния милионер. Публичните вземания остават дължими, разясни в парламента Веселинов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук